Δεκ
«
Ιανουάριος 2018 Φεβ
»
Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
βίντεο για τον Ε.Δ. Αίνου

1.Δείτε το Ντοκιμαντέρ:"Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας: Εθνικός Δρυμός Αίνου"

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου είναι το θέμα που εξετάζεται στο επεισόδιο της σειράς «ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» από το αρχείο της ΕΡΤ. Στο επεισόδιο παρουσιάζεται η σημαντικότητα και η προσφορά σε ξυλεία ελάτης του υψηλότερου όρους της Κεφαλονιάς, του Αίνου, σε διάφορες εποχές και τομείς της οικονομίας, αλλά και η επιχείρηση αφανισμού του μέσω της εκδήλωσης μιας σειράς πυρκαγιών-η φυσική εν τούτοις αναγέννησή του επιτεύχθηκε με την πάροδο των ετών χάρις και στο οδικό σύστημα που δημιουργήθηκε για την προστασία του. Προβάλλεται η ιδιαιτερότητα της χλωρίδας του μικρότερου Εθνικού Δρυμού της Ελλάδας, με την υψηλή δασοβοτανική αξία, λόγω της ύπαρξης ελάτων σε ένα νησιωτικό οικοσύστημα, τα σπάνια είδη ζώων-πολύ σημαντικά είναι τα ημιάγρια άλογα του Αίνου-, ερπετών και πτηνών που φιλοξενεί. Ειδική μνεία γίνεται στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, στις δυτικές πλαγιές του Αίνου. Για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου μιλούν ο πρώην δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΕΣ, ο ορνιθολόγος Δρ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ, ο πρώην προϊστάμενος της Διευθύνσης Δασών Κεφαλληνίας ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΑΛΟΥΡΟΣ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων του Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Δ. ΒΑΛΑΚΟΣ.

Χρονολογία Παραγωγής: Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 1997.

Πηγή: Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

 

2. Δείτε βιντεο με τα άγρια άλογα του Αίνου
Βίντεο Ι.
Βίντεο ΙΙ.
Βίντεο ΙΙΙ.

Τα ημιάγρια άλογα του Αίνου παρουσιάζονται στο παραπάνω βίντεο κοντά στη πηγή των Αργινίων. Στα νοτιοανατολικά όρια του Εθνικού Δρυμού του Αίνου και λίγα χλμ. μετά το χωριό Αργίνια σε υψόμετρο 1300-1400m διαβιούν τα άγρια άλογα της Κεφαλονιάς. Βιότοπος τους είναι η ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής. Εκεί υπάρχει και η μοναδική πηγή του Αίνου. Τα άλογα αυτά κατάγονται από τα αντίστοιχα της φυλής της Πίνδου και το λατινικό τους όνομα είναι: Equus cabalus. Η ύπαρξη τους οφείλεται στην συνήθεια των ντόπιων κατοίκων να διατηρούν ελεύθερα κοπάδια αλόγων στο βουνό, για να μη τα συντηρούν. Εγκαταλήφθηκαν μετά το δευτερο παγκόσμιο πόλεμο στην άγρια φύση και τη φυσική επιλογή και διατηρήθηκαν μέχρι και σήμερα σε ολιγάριθμες αγέλες. Η διαβίωσή τους στις σκληρές συνθήκες της περιοχής τα βοήθησαν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά: ύψος 1,15-2,25 m, χαίτη και ουρά πυκνή, στήθος στενό και βαθύ. Τα συνήθη χρώματα των αλόγων είναι σκούρο καφέ, μαύρο, ανοιχτό καφέ και άσπρο. Τα άλογα σχηματίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες αγέλη των 10-15 ατόμων, ενώ έχουν παρατηρηθεί και ομάδα 2-3 ατόμων. Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την προστασία και τη διατήρηση αυτού του ιδιαίτερου πληθυσμού αλόγων της Κεφαλονιάς. Τα άλογα παρατηρούνται διακριτικά από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης του Φορέα και καταγράφεται ο πληθυσμός τους (Πήγη: Δρ. Ν. Κατσούνη, Μέλος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου).
Χρονολογία παραγωγής: Χειμώνας 2011.
Πηγή βίντεο: Μινέτος Π., Δασοπόνος Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου.
3.Δείτε σειρά ντοκυμαντέρ: "Τα μυστικά του Αίνου".
i,Μέρος Α΄
ii,Μέρος Β΄
iii,Μέρος Γ΄
Πηγή βίντεο: Μουσείο Ελάτης κοινότητας Ομαλών.
4.Βίντεο Εθελοντών από το Πρόγραμμα EVS

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που υλοποιεί, συμμετέχει στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (European Voluntary Service -- EVS).Ο Pedro Joseph Rota Fiksler απο την Ισπανία δημιούργησε ένα βίντεο με αντικείμενο την πανίδα, χλωρίδα και τα τοπία του Δρυμού.
Πηγή βίντεο:Pedro Joseph Rota Fiksler.
Όνομα & Επώνυμο

E-mail