Ιαν
«
Φεβρουάριος 2018 Μάρ
»
Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών 2015

Ημ. Δημοσίευσης:15.10.2015

Ολοκλήρωση 17ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου

Ημ. Δημοσίευσης: 15.10.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.), διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με τίτλο: "Η Συμβολή της Σύγχρονης Δασοπονίας και των Προστατευόμενων Περιοχών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη", την περίοδο 4-7 Οκτωβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος". Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Κεφαλονιάς και της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας.

Περισσότερα..

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου πυροπροστασίας & εκδρομής ρίγανης

Ημ. Δημοσίευσης: 28.07.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο Πυροπροστασίας με τίτλο «Προστατεύοντας το Δάσος», την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργία Καμάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και τον κ. Διονύση Μινέτο εκ μέρους του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες και εκπροσώπους αρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων στον τομέα της δασοπροστασίας. Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να ενημερώσει το κοινό για την οικολογία και συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, τη συμβολή των τοπικών Φορέων, των εθελοντών και των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Περισσότερα..

Έκδρομή για τη συλλογή του αρωματικού φυτού της ρίγανης

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ανακοινώνει τη διοργάνωση της ετήσιας ενημερωτικής εκδρομής για το αρωματικό και εδώδιμο φυτό της ρίγανης την Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015, ώρα 7:30 π.μ. Στόχος της εκδρομής είναι η Ενημέρωση και η Ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού σχετικά με το αρωματικό φυτό της ρίγανης, η προσεκτική συλλογή του οποίου, συμβάλει ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος διατήρησή του στην περιοχή. Σημείο συνάντησης για την εκδρομή της ρίγανης αποτελεί ο προαύλιος χώρος του κλειστού γηπέδου “Αντώνης Τρίτσης”. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα παρέχει μετακίνηση ορισμένου αριθμού ατόμων, πέραν αυτών όμως η συμμετοχή είναι απεριόριστη με ιδία μετακίνηση.

Περισσότερα..

Σεμινάριο Πυροπροστασίας

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργανώνει Σεμινάριο Πυροπροστασίας με τίτλο: “Προστατεύοντας το Δάσος”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη με ώρα έναρξης 18:00 μ.μ.

Περισσότερα..

Ολοκλήρωση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2014-2015, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους των Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ’ αυτήν την περίοδο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν συνολικά 2.029 άτομα. Τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 1.639 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και σε 105 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συνόδευαν τους μαθητές, καθώς και σε 33 προσκόπους και 252 ενήλικες με παιδιά.

Περισσότερα..

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου Χλωρίδας-Πανίδας-Οικοτόπων

Ημ. Δημοσίευσης:15.06.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάρια για την Χλωρίδα - Πανίδα - Oικοτόπους με τίτλο "Περιβάλλον 2015: Καταγραφή και Παρακολούθηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου" το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015. Τα Σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, Αργοστολίου.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών, της κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης και του κ. Ευάγγελου Κεκάτου Αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, ενώ ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από Ειδικούς Επιστήμονες.

Περισσότερα..

Βράβευση της Γραμματέως του Δ.Σ. Δρ. Νίκης Ευθυμιάτου-Κατσούνη

Ημ. Δημοσίευσης: 09.06.2015

Ο Οργανισμός ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (ECOCITY), στο πλαίσιο του εορτασμού για την "Ημέρα Περιβάλλοντος 2015", την Παρασκευή 5 Ιουνίου και για ενδέκατη συνεχή χρονιά, σε μια λαμπρή εκδήλωση (η οποία έγινε εφέτος στο προαύλιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών) απένειμε τα "ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ" σε 24 νέους επιστήμονες και μη, οι οποίοι διακρίθηκαν με τις μελέτες τους (διπλωματικές, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.), αλλά και σε Οργανισμούς και Φορείς για το έργο τους σε θέματα σχετικά με την Προστασία του Περιβάλλοντος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διακεκριμένοι Επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών Φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.

Περισσότερα..

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2015

Ημ. Δημοσίευσης: 09.06.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 05.06.2015, υποδέχτηκε στον Εθνικό Δρυμό Αίνου το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου (κτήριο Μεταξά), έπαιξαν περιβαλλοντικά παιχνίδια, ακολούθησαν την πεζοπορική διαδρομή: Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου - Χιονίστρα και στη συνέχεια πέρασαν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κεντρικό Πάρκο του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Περισσότερα..

Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας μεγάλης Άμμου Μηνιών

Ημ. Δημοσίευσης:28.05.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, την Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 στο πλαίσιο των Δράσεων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που αναπτύσσει, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία καθαρισμό της παραλίας Μεγάλη Άμμος, περιοχή Μηνιές Κεφαλληνίας. Στον καθαρισμό συμμετείχαν 20 μαθητές της Στ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου με τους δασκάλους τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα, ενημέρωσε τους μικρούς μαθητές με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για τα δύο σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών, την Centaurea pumilio L. (= Κενταύρεα) και την Pancratium maritimum L. (= Κρίνος της θάλασσας), των οποίων οι ακτές και οι αμμοθίνες της περιοχής αποτελούν βιότοπο.

Περισσότερα..

Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης στην Διεθνή Έκθεση Mainmarkt 2015 στην Γερμανία

Ημ. Δημοσίευσης:06.05.2015

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην διεθνή έκθεση Mainmarkt 2015, στο περίπτερο του Δήμου Κεφαλονιάς, ο οποίος ήταν ο Επίσημος Καλεσμένος της περιοχής Rhein Neckar Kreise, με σκοπό την ανάπτυξη του οικοτουρισμού της νήσου Κεφαλονιάς και του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η έκθεση αυτή, που αποτελεί την μεγαλύτερη ετήσια εμπορική έκθεση της Γερμανίας και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, διοργανώθηκε στο Mannheim της Γερμανίας και διήρκησε δέκα ημέρες (25 Απριλίου - 5 Μαΐου 2015).

Περισσότερα..

Ολοκλήρωση Ημερίδας Οι ορχιδέες της Κεφαλονιάς

Ημ. Δημοσίευσης:27.04.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Ημερίδα με τίτλο «Οι ορχιδέες της Κεφαλονιάς», το Σάββατο 25 Απριλίου 2015. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, Αργοστολίου.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 90 άτομα, ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών και της κ. Χαρίτου, Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ενώ ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από Ειδικούς Επιστήμονες.

Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:

  • "Η οικογένεια των Ορχεοειδών στην Ελλάδα· η ιδιαίτερη βιολογία ως μέσο επιβίωσής τους" από τον κ. Σπυρίδωνα Τσιφτσή, Διδάκτορα Δασολόγο.
  • "Ενδημικές και σπάνιες ορχιδέες της νησιωτικής Ελλάδας" από τον κ. Αντώνη Αλιμπέρτη.
  • "Οι ορχιδέες της Κεφαλονιάς: Καταγραφή, παρακολούθηση και προστασία τους" από την κ. Σοφία Μοσχοπούλου, MSc Βιολόγο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Περισσότερα..

Με μεγάλη επιτυχία τα Χελιδονίσματα 2015

Ημ. Δημοσίευσης: 08.04.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τα «Χελιδονίσματα 2015». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, όπου είναι η έδρα του Φορέα Διαχείρισης, την Παρασκευή 27 Μαρτίου, την Τετάρτη και την Πέμπτη 1-2 Απριλίου για τους μαθητές των σχολείων της Κεφαλονιάς και το Σάββατο 28 Μαρτίου για το ευρύτερο κοινό.
Είναι μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι μικροί και μεγάλοι να ευαισθητοποιηθούν για τον ερχομό των χελιδονιών, το δύσκολο μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας φωλιές από πηλό.

Περισσότερα..

Χορηγοί για το 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

Ημ. Δημοσίευσης:06.04.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, τον Δήμο Κεφαλλονιάς και την Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας το 17ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με θέμα: "Η Συμβολή της Σύγχρονης Δασοπονίας και των Προστατευόμενων Περιοχών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη".

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Αργοστόλι από 4 έως 7 Οκτωβρίου 2015. Σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου πεντακόσιοι διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές, επαγγελματίες κ.λ.π. Δασολόγοι - Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα προβούν σε σημαντικές ανακοινώσεις, που θα απευθύνονται και στο ευρύτερο κοινό του νησιού μας, λόγω της ποικιλίας των επί μέρους θεμάτων, που θα καλύπτουν. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Περισσότερα..

Πρώτη ανακοίνωση Σεμιναρίου με τίτλο: Ορχιδέες της Κεφαλονιάς

Ημ. Δημοσίευσης: 25.02.2015

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ανακοινώνει την διοργάνωση, στην καρδιά της Άνοιξης και συγκεκριμένα το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, Σεμιναρίου με θέμα: "Ορχιδέες της Κεφαλονιάς".

Οι ορχιδέες αποτελούν μία ομάδα φυτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που τις καθιστούν πόλο έλξης των φυσιολατρών. Οι Ελληνικές αυτοφυείς (άγριες) ορχιδέες αριθμούν σχεδόν 200 είδη. Στην Κεφαλονιά είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται παρόμοια Εκδήλωση και η ανωτέρω αποτελεί ένα επιπλέον καινοτόμο Σεμινάριο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Οι ομιλίες θα εισηγηθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία στο χώρο, μεταξύ άλλων ο Δρ. Σπυρίδων Τσιφτσής, ο οποίος θα συνοδεύει και την εκδρομή που θα ακολουθήσει του Σεμιναρίου, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, σε χαρακτηριστικούς οικοτόπους του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Σε αυτή θα υπάρχει δυνατότητα να παρατηρηθούν, να φωτογραφηθούν και να αναγνωρισθούν είδη Ορχεοειδών που θα απαντηθούν και θα δοθούν σχετικές πληροφορίες.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά για πληροφορίες, καθώς και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην εκδρομή, στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, κατά τις ώρες 8:30-16:30 (Τηλ.: 26710-29258 και Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr, υπεύθυνη: κ. Σοφία Μοσχοπούλου). Περισσότερες πληροφορίες για το ανωτέρω Σεμινάριο θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Το ανωτέρω σεμινάριο αποτελεί το πρώτο μίας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων (Σεμιναρίων και Ημερίδων) που θα πραγματοποιηθούν το 2015, τις οποίες ο Φορέας Διαχείρισης θα ανακοινώνει εγκαίρως στα τοπικά μέσα, στην ιστοσελίδα του (www.foreasainou.gr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (www.facebook.com/foreasainou).

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

Όνομα & Επώνυμο

E-mail