Φεβ
«
Μάρτιος 2018 Απρ
»
Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου Οικοτουρισμός & Προστασία της Βιοποικιλότητας

Ημ. Δημοσίευσης: 18.11.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο με τίτλο "Οικοτουρισμός και Προστασία της Βιοποικιλότητας", το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν: η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιδήμαρχος Ομαλών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης κ. Σπυρίδων Ματιάτος εκ μέρους του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Αλεξάνδρου Παρίση, η κ. Αλεξάνδρα Λάντου, Αναπλ. Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Κεφαλληνίας εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Σπυρίδων Γαλιατσάτου και η κ. Κωνσταντίνα Χαρίτου, Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Περισσότερα..

Δελτίο Τύπου για Σεμινάριο Οικοτουρισμού

Ημ. Δημοσίευσης:11.11.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργανώνει Σεμινάριο με θέμα: "Οικοτουρισμός και Προστασία της Βιοποικιλότητας", το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη με ώρα έναρξης 09:45 π.μ.

Ο Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν στο κοινό οι Οικοτουριστικές δυνατότητες και ευκαιρίες που συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα με αυτό του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Περισσότερα..

Δελτίο Τύπου Κριτική για Σεμινάριο Μανιταριών

Ημ. Δημοσίευσης: 05.11.2014

Από τις θεμελιώδεις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην Ενημέρωση/Ευαισθητοποίηση και επαφή του ευρέος κοινού με τη φύση και τα στοιχεία αυτής με απώτερο στόχο την προστασία και τον σεβασμό προς αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φορέας Διαχείρισης επικροτεί ανάλογες προσπάθειες άλλων Φορέων και Υπηρεσιών και είναι θετικά διατιθέμενος σε σχετικές συνεργασίες.

Δυστυχώς, διαπιστώθηκαν προσφάτως με επιτόπιο έλεγχο του προσωπικού Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης και επισημάνθηκαν από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο πράξεις, οι οποίες αντιβαίνουν στην προστασία της Φύσης και της Βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην εκδήλωση της Κυριακής 2 Νοεμβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από δύο επίσημους Φορείς της Κεφαλονιάς (το Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου και το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων), με σκοπό τη συλλογή μανιταριών.

Περισσότερα..

Περίθαλψη τραυματισμένων πουλιών

Ημ. Δημοσίευσης:14.10.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, λειτουργεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου από το 2007, χώρο υποδοχής για τα τραυματισμένα άγρια ζώα.

Μετά από ειδοποίηση πολιτών το προσωπικό του Φορέα μεταβαίνει στα σημεία αναφοράς όπου βρίσκονται τραυματισμένα θηλαστικά και πτηνά, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασής τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η αποστολή των τραυματισμένων ζώων, μέσω των ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας, στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ" στην Αθήνα.

Περισσότερα..

Ενημέρωση Εκπαιδευτικών & Πολιτιστικού Συλλόγου Κουνόπετρας

Ημ. Δημοσίευσης: 14.10.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στο πλαίσιο των δράσεων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που υλοποιεί και με αφορμή την Περιβαλλοντική Εβδομάδα, διοργάνωσε σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς, πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι «Χιονίστρα - Μέγας Σωρός- Χιονίστρα», το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014. Στην εκδρομή συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "H Κουνόπετρα" με έδρα την Παλική.

Ειδικότερα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διαδρομή με την ομάδα των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία αποτελούνταν από 30 άτομα, ενώ την Κυριακή με την ομάδα του Συλλόγου "Κουνόπετρας" και των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελούμενη από 42 άτομα, συνοδευόμενα από 4 μέλη του προσωπικού του Φορέα.

Περισσότερα..

Ευρωπαική Γιορτή Πουλιών 2014

Ημ. Δημοσίευσης: 07.10.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών (Eurobirdwatch 2014). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, όπου είναι η έδρα του Φορέα Διαχείρισης, την Παρασκευή και Σάββατο 3-4 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε ταυτοχρόνως σε περίπου 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Birdlife International και το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους.

Περισσότερα..

Απολογισμός Σεμιναρίου και Εκδρομής Ρίγανης

Ημ. Δημοσίευσης: 29.07.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο με τίτλο «Αρωματικά, Φαρμακευτικά και Εδώδιμα Αυτοφυή Φυτά: Χρήσεις τους», το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων "ΜΥΘΟΣ" στα Τραυλιάτα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση για τα φυτά του Αίνου, από την κ. Καραγιάννη Βασιλική, MSc Γεωπόνο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού.

Κατόπιν, η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες στο θέμα των Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Εδώδιμων Αυτοφυών Φυτών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη φαρμακευτική, αρωματική και διατροφική αξία τους.

Περισσότερα..

Εκδρομή συλλογής ρίγανης 2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ανακοινώνει τη διοργάνωση της ετήσιας ενημερωτικής εκδρομής για το αρωματικό και εδώδιμο φυτό της ρίγανης την Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014, ώρα 7:30 π.μ., στα πλαίσια του Σεμιναρίου που θα διοργανώσει το Σάββατο 26 Ιουλίου (ώρα 10:00 π.μ.), στην αίθουσα Εκδηλώσεων ‘ΜΥΘΟΣ’ στα Τραυλιάτα, με τίτλο:

“Αρωματικά, Φαρμακευτικά και Εδώδιμα Αυτοφυή Φυτά: Χρήσεις τους”.

Στόχος τόσο του Σεμιναρίου και της εκδρομής είναι η Ενημέρωση και η Ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού σχετικά με τα αρωματικά, φαρμακευτικά και εδώδιμα φυτά της Κεφαλονιάς και ειδικότερα για το αρωματικό φυτό της ρίγανης, η προσεκτική συλλογή του οποίου, συμβάλει ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος διατήρησή του στην περιοχή. Στο Σεμινάριο θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες για τις ιδιότητες και την χρήση πολλών αρωματικών, φαρμακευτικών και εδώδιμων φυτών της Ελλάδας και ειδικότερα της Κεφαλονιάς και του Εθνικού Δρυμού Αίνου (Πληροφορίες υπάρχουν στο σχετικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου).

Περισσότερα..

Λήξη Σχολικού Έτους 2013-2014

Ημ. Δημοσίευσης:04.07.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2013-2014, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους άλλων Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατα αυτήν την περίοδο. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν συνολικά 452 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 406 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από 46 εκπαιδευτικούς και ενήλικες.

Περισσότερα..

Ολοκλήρωση της Ημερίδας 22.06.2014

Ημ. Δημοσίευσης: 24.06.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε Ημερίδα στις 22 Ιουνίου 2014. Η Ημερίδα, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Mυθος στα Τραυλιάτα Κεφαλονιάς και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Ευστάθιος-Σωτήριος Κουρής Αντιπερειάρχης Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κεκάτος Ευάγγελος, Αντιδήμαρχος, Εκπρόσωπος του Δήμου Κεφαλονιάς, ο Δρ. Τομπαζιώτης Μόσχος, ως Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας & Ιθάκης και διάβασε μήνυμα της Βουλευτού Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Αφροδίτης Θεοπεφτάτου ο εκπρόσωπός της.

Περισσότερα..

Λειτουργία Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου

Ημ. Δημοσίευσης: 03.06.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σας προσκαλεί να επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού (στην διασταύρωση 1 περίπου χλμ. μετά το κεντρικό Πάρκο Αναψυχής του Εθνικού Δρυμού στη θέση Βούνος). Ο Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Δρυμού, με το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης που διαθέτει βρίσκεται σε καθημερινή βάση πρωί και απόγευμα στον Εθνικό Δρυμό και ανοίγει το Κέντρο στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού. Το Κέντρο περιλαμβάνει μία ενδιαφέρουσα έκθεση για το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, ενώ βρίσκεται σε μία υπέροχη τοποθεσία στη κορυφή Σταυρός του Όρους Αίνος. Από το μπαλκόνι του κτηρίου, μπορείτε να θαυμάσετε μία υπέροχή θέα προς το Αργοστόλι, το Ληξούρι και την χερσόνησο της Παλικής.

Περισσότερα..

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2014

Ημ. Δημοσίευσης: 03.06.2014

Ο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συνδιοργανώνει με την Ελληνική ομάδα Θεωρίας και Δράσης "Μαθητεία", απογευματινή συνάντηση με τίτλο: "Η πύλη Κούταβος", καθώς και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Κούταβος: Σκουπίδια και όνειρα". Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου είναι η πύλη του Αργοστολίου και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η Έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, η οποία χαρακτηρίζεται από:

Περισσότερα..

Ολοκλήρωση εορτασμού Ημέρας Δασοπονίας 2014

Ημ. Δημοσίευσης: 31.03.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή, 30.03.2014, την πεζοπορική διαδρομή: "Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα-Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου", εγκαινιάζοντας μία σειρά ανάλογων δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο των δράσεων Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης που αναπτύσσει.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 11 επισκέπτες διαφόρων ηλικιών, από διάφορες χώρες, συνοδευόμενοι από μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης.

Κατά την πεζοπορία, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου, να γνωρίσουν το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης, και να εξοικειωθούν με το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού και να απολαύσουν τη θέα προς τις ΝΔ πλευρές της Κεφαλονιάς, τα νησιά του Ιουνίου, την Δ. Πελοπόννησο και τις ακτές τις Στερεάς Ελλάδας.

Περισσότερα..

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2014

Ημ. Δημοσίευσης: 24.03.2014

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και το Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (F.A.O.), στην Ρώμη το 1973, με σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος.

Τα δάση προσφέρουν πολλαπλά αγαθά και ωφέλειες στο σημερινό άνθρωπο και διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Παράγουν σημαντικές ποσότητες ξυλείας, βιομάζας και δευτερευόντων δασικών προϊόντων, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρουν για τον άνθρωπο είναι ανεκτίμητες.

Οι γνωστές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά δάση έχουν, δυστυχώς, επηρεάσει και το δάσος της κεφαλληνιακής Ελάτης στον Αίνο. Το Ελατοδάσος κάποτε είχε 14 km μήκος και 5 km πλάτος, όμως οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές, οι εκτεταμένες υλοτομίες και η υπερβόσκηση μείωσαν την έκτασή του. Η ανυπολόγιστη και πολύπτυχη αξία του δάσους του Αίνου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη μια και η συνεχής συρρίκνωσή του από την άλλη, αυξάνουν την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία του.

Περισσότερα..

Απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας Realnews

Ημ. Δημοσίευσης:26.02.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με το παρόν Δελτίο Τύπου διαψεύδει τμήμα του άρθρου της κυριακάτικης εφημερίδας RealNews. Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 23.01.2014, με τίτλο Ο εγκέλαδος χτύπησε τον φυσικό πλούτο της Κεφαλονιάς αναφέρεται ότι ...λόγω της άτυπης παύσης πληρωμών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στο 2012, για αρκετούς μήνες, η έκταση του Εθνικού Δρυμού Αίνου δεν φυλασσόταν, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα ούτε τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα του Φορέα. Το ευτύχημα είναι ότι την περίοδο εκείνη τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας και λαθροθηρίας που σημειώθηκαν ήταν πολύ περιορισμένα σε σχέση με ότι συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας...

Περισσότερα..

Βανδαλισμός στο Ρούδι

Ημ. Δημοσίευαης:20.02.2014

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ενημερώνει ότι στα πλαίσια της Χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από το Πράσινο Ταμείο είχε προβεί στην κατασκευή πέντε Ξύλινων Πυλών στον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Αυτές οι Πύλες βελτίωσαν αισθητικά το περιβάλλον και αναβάθμισαν σημαντικά την περιοχή δείχνοντας στους επισκέπτες ότι η περιοχή "προστατεύεται".

Περισσότερα..

Όνομα & Επώνυμο

E-mail