Ιαν
«
Φεβρουάριος 2018 Μάρ
»
Κυ Δε Τρ Τε Πε Πα Σα
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Δελτίο τύπου για λήξη σχολικής χρονιάς 2013

Ημ. Δημοσίευσης:14.06.2013

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2012-2013, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους άλλων Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ’ αυτήν την περίοδο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν συνολικά 1616 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 1370 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από 139 εκπαιδευτικούς, 18 ναυτοπροσκόπους και 89 ενήλικες.

Οι τόποι υλοποίησης των προγραμμάτων ήταν η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, όπου βρίσκεται η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, που αποτελεί την περιοχή ευθύνης του Φορέα, και διάφορες σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς.

 

Περιβαλλοντική εκπαίδευση 2013

Το προσωπικό του Φορέα επισκέφτηκε 18 σχολεία με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών κυρίως για τη χλωρίδα του Εθνικού Δρυμού Αίνου, τα ενδημικά φυτά της Κεφαλονιάς, την πανίδα, την ορνιθοπανίδα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προστατευόμενη περιοχή. Επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, έγιναν από 17 σχολεία, όπου ενημερώθηκαν για τον υγρότοπο και τη σημασία του και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να περιηγηθούν στους βιοτόπους των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας 7 σχολεία και ομάδες εκπαιδευτικών. Τέλος, για πρώτη φορά το προσωπικό του Φορέα σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποίησε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χώρο του Πηλουργείου του Αργοστολίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, εκτός από τις δημιουργίες των μαθητών με τον πηλό, ενημέρωση και ζωγραφική των σπανίων και ενδημικών φυτών της Κεφαλονιάς.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολείο

Μεταξύ των συμμετασχόντων ανήκουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 3ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου, τα Νηπιαγωγεία Αγίου Γερασίμου, Μεσοβουνίων, Διλινάτων, το 1ο, 3ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, τα Δημοτικά Σχολεία Αγίας Θέκλης, Μεσοβουνίων, Μακρυώτικων, Πόρου, Σάμης, Σκάλας, Χιονάτων, Βλαχάτων, Κεραμειών, Αγίου Γερασίμου, Διλινάτων, κ.ά. Από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν το 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το Γυμνάσιο Σάμης, το Λύκειο Κεραμειών και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Αργοστολίου, η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων, το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, καθώς και το Εργαστήριο Ειδικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αργοστολίου.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το προσωπικό του Φορέα συμμετείχε στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που αφορούσε παρουσίαση σχολικών δραστηριοτήτων καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην οποία παρουσιάστηκαν εκτός άλλων και τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιήθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια για την επόμενη σχολική περίοδο.

Εργασίες με τον πυλό

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις δραστηριότητες Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης με πεζοπορίες για τη γνωριμία με τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού, καθώς επίσης και με την καθιερωμένη, ετήσια, ενημερωτική εκδρομή για την συλλογή της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), γνωστής για τις αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση στον Αίνο

Επιπλέον, παραμένουμε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr).

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην δράση Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα.

Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

 

Γεωργία Καμάρη

 

 

Ομότ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Η Υπεύθυνη της Δράσης

Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης

 

Γεωργία Λυσίτσα

 

 

MSc Δασολόγος του Φορέα

 

Όνομα & Επώνυμο

E-mail